Vebinar:”AML za advokate: Novi EU AML paket i praktični savjeti

Naša advokatska pripravnica Zerina Bosović prisustvovala vebinaru pod nazivom “AML za advokate: Novi EU AML paket i praktični savjeti”, u organizaciji Evropske advokatske fondacije i CCBE-a.

Vebinar je rasvijetlio nedavni privremeni dogovor postignut između Savjeta EU i Parlamenta o određenim aspektima paketa za borbu protiv pranja novca (AML). Novi paket će pojednostaviti regulative prebacivanjem svih pravila primjenjivih na privatni sektor u novu regulativu, dok će se direktive fokusirati na organizovanje institucionalnih AML/CFT sistema na nacionalnom nivou unutar zemalja članica.

Ključne prezentacije na vebinaru obuhvatale su praktične savjete prilagođene advokatskim kancelarijama i samostalnim advokatima o usklađivanju sa AML obavezama, te primjeni profesionalne advokatske privilegije u kontekstu AML obaveza.

S obzirom na učestalost tema vezanih za borbu protiv pranja novca u Crnoj Gori, zajedno sa donošenjem novog Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma od decembra 2023. godine, ovaj vebinar je ponudio neprocjenjive uvide.

Kako se Crna Gora priprema za članstvo u EU u bliskoj budućnosti, od ključne je važnosti pripremiti naredne generacije advokata za usklađivanje sa EU regulativama. Ostajući informisani i proaktivni, osiguravamo da naša kancelarija ostane ispred krivulje, spremna da se kreće kroz evoluirajući pejzaž pravne prakse.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.